Interview met Dordtse held Annelia

Onze Dordtse held Annelia is al een lange tijd actief bij Dordtse Helden, maar waarom doet ze eigenlijk vrijwilligerswerk?

Waar het allemaal begon:

Ze ging voor het eerst mee met vrienden naar een kerstdiner waar ze vrijwilligerswerk ging doen. Dit vond ze zo leuk dat ze meer vrijwilligerswerk ging doen bij Dordtse Helden, al maar liefst 3 jaar. Daarna heeft ze nog een MDT-traject gevolgd.

Wat ze tof vindt aan vrijwilligerswerk:

Ze vindt vrijwilligerswerk vooral tof om op een laagdrempelige, vrijblijvende manier klaar te kunnen staan voor de medemens. Je hebt er niet veel kennis voor nodig, kunt gelijk aan de slag in de praktijk, ziet snel resultaat en leert ook veel van anderen en verschillende doelgroepen.

Haar huidige maatjescontact

Ze is nu een maatje van een oudere mevrouw, dit kan ze goed combineren met haar opleiding. In het begin moesten ze erg wennen aan elkaar, want ze kenden elkaar helemaal niet en moesten het vertrouwen de tijd geven, maar nu 2 maanden verder hebben ze van beide kanten een grote sprong genomen.

Annelia vindt dit erg waardevol om te zien. Ze kan haar helpen en gezelschap geven, maar krijgt ook goede energie terug. Mevrouw stuurt haar in de ochtend wel eens via WhatsApp een appje om haar een goede dag toe te wensen met een leuke GIF. Ook kan mevrouw leuk vertellen over vroeger.

Het wordt een goede band tussen hen twee en Annelia is trots op zichzelf dat ze dit heeft opgestart. Ze heeft bewondering voor hoe mevrouw zich heeft opengesteld.

Mevrouw is een energieke en vrolijke mevrouw van 69 jaar, maar voelt zich erg eenzaam. Ze heeft nog steeds zin in het leven en om nieuwe dingen ontdekken, maar staat nog wat stil in het leven. Annelia gaat kijken of ze daar wat invulling voor kan geven.

'Mevrouw is erg blij met Annelia en stelt haar bezoek erg op prijs'

Activiteit die veel impact op haar had

Ze was samen met anderen naar een mevrouw gegaan die al drie jaar haar huis niet meer uit was geweest en haar rommel in haar huis weg wilde, maar het niet zelf kon. Annelia schrok van hoe het huis eruitzag en vond het erg om te zien… De mevrouw lag maar op de bank en voelde zich helemaal niet goed. Ze had wel behoefte om naar buiten te gaan, maar dat kwam er niet van en dat vond Annelia vooral erg om te zien. Mevrouw had een goed huis in een goed land en een leuke stad en toch kan het dan hierop uitdraaien. De vrijwilligers kwamen daar enkel om de rommel weg te halen, maar Annelia vond het zo bijzonder om te zien hoeveel dat deed met mevrouw. Ze was zo dankbaar en heeft dat wel tien keer tegen ze gezegd. Annelia vond het allemaal heel puur en kon iets kleins doen wat erg grote impact had voor die mevrouw.

Variaties binnen het vrijwilligerswerk:

Annelia heeft dus veel verschillende dingen gedaan, zoals praktische klussen en sociale activiteiten, een MDT-traject gevolgd en nu ook een maatjescontact. Er is veel variatie in vrijwilligerswerk en dat vindt ze ook hartstikke leuk eraan.

Er zijn veel kwetsbare groepen die zoiets erg nodig hebben en het erg kunnen waarderen. Dit is één van de vele verhalen die jou misschien wel kunnen inspireren en aansporen om ook vrijwilligerswerk te doen voor alle mensen die wat minder hebben in onze prachtige stad.

Door: Nynke van Leth