Interview met Peter van der Schoor

Laat je licht schijnen.

Of je nou behoefte hebt aan een luisterend oor, of toe bent aan een beetje gezelschap of geborgenheid van mensen die een maaltijd met je willen delen, bij De Andere Boeg is iedereen welkom. De Andere Boeg werkt sinds 2021 samen met Netwerk Dordtse Helden. Een netwerk voor iedereen die belangeloos zijn of haar moed met de ander wil delen.

Van zendeling naar buurtpastor

De oprichter van De Andere Boeg is Peter van der Schoor. Hij is inmiddels al ruim 30 jaar getrouwd met de vrouw die hij in ’81 op school leerde kennen.
Peter is opgegroeid met de kerk en droomde er vroeger van een zendeling te worden om zo de liefde van Jezus met de wereld te delen. ‘Liefde is het belangrijkste dat er is, maar ook het moeilijkste’ zei hij tegen mij. ‘Daarom bewonder ik Jezus zo enorm: hij kon iedereen altijd een spiegel voorhouden en bleef altijd liefdevol, ongeacht iemands’ daden.’

Na de middelbare school heeft Peter ongeveer 12 jaar als loopbaanadviseur gewerkt, waar hij die liefde kon geven aan scholieren, ex-gedetineerden en langdurig werklozen. Na het behalen van de PABO heeft hij dit 20 jaar voor basisschoolleerlingen mogen betekenen. Toen hij twee zomers op de camping als pastor mocht vertellen over Jezus, besefte Peter dat er veel mensen steun hieraan hadden. Daarom besloot hij het gesprek aan de gaan met de dominee om te kijken of dit misschien ook in hun eigen wijk gerealiseerd kon worden.

Toevallig zat de dominee met exact hetzelfde in zijn hoofd. Ook hij vroeg zich af hoe de kerk meer voor de wijk zou kunnen betekenen en zag Peter als de ideale ‘buurtpastor. Dit gesprek vond plaats in het voorjaar van 2019 en in het voorjaar van 2021 waren alle zaken rond: er kwam een pand vrij voor een inloophuis, genaamd De Andere Boeg.

Het lokale licht

Inmiddels telt De Andere Boeg zo’n 20 vrijwilligers die bij dit schip van Peter en nu ook zijn vrouw horen. Hij noemt de vrijwilligers allen helden met een goed hart, omdat ze zich belangeloos en vol liefde inzetten om alle soorten mensen samen te laten komen en liefde uit te laten spreken. De naam komt voort uit een verhaal van Jezus, die toekeek hoe zijn leerlingen na een hele nacht vissen nog niets gevangen hadden. Hij motiveerde hen het net over de andere boeg te gooien. Dat deden ze en zo ontdekten zij dat daar alle vis zat. De boodschap hierin was dat je het leven weleens over een andere boeg moet gooien en dat het leven dan beter mag gaan. ‘Wie ervoor kiest, kan licht laten schijnen,’ vertelt Peter, die zich gezegend voelt met De Andere Boeg.

 

‘Hier komen alle levenslessen zonder oordeel samen. Dit is een plek waar beschadigde personen naar elkaar kunnen kijken, elkaar kunnen omarmen en waar iedereen van waarde voor elkaar kan zijn.’

— Peter van der Schoor

Activiteiten

De Andere Boeg bedenkt vele laagdrempelige manieren om verschillende mensen samen te laten komen. Zo kan je er in het voor- en najaar terecht voor Alphacursussen, waar er wekelijks een presentatie over een onderwerp zoals God of de bijbel besproken wordt beginnend met een warme maaltijd. Elke donderdag vindt er een lunch plaats waar veel mensen uit de wijk baat bij hebben en de vrijdagen worden gevuld met een bijbelinloop, waar men samenkomt om er stukjes uit te lezen en te bespreken. Verder zijn er buurtvieringen en activiteiten met kinderen in dit buurthuis. De activiteiten worden gesubsidieerd door de kerk, die dat weer kan veroorloven dankzij giften van wijkbewoners en bezoekers van de kerk.

Dordtse Helden

Een activiteit van De Andere Boeg waar vaak jongeren van Dordtse Helden hulp bij bieden is de wekelijkse taal- en huiswerkhulp. Een groepje vrijwilligers besteedt iedere woensdag twee uur tijd aan kinderen die wat extra hulp en begeleiding in hun huiswerk kunnen gebruiken. Omdat het meerdere vrijwilligers zijn, krijgen alle kinderen genoeg hulp en aandacht. Dat resulteert ook weer in blije gezichten van kinderen die zich gewaardeerd en erkend voelen. Dat maakt Peter gelukkig. Bij alle activiteiten ziet hij dat mensen het naar hun zin hebben, dat ze zich er veilig voelen en dat iedereen er voor elkaar kan en mag zijn.

Toen ik Peter vroeg wat de mooiste levensles is die hij dankzij De Andere Boeg heeft geleerd, zei hij gezegend te zijn. Dankzij deze mooie locatie kan hij alle mensen met alle soorten levenslessen samen laten komen. ‘Liefde geven is het belangrijkste,’ drukte hij mij met een warme glimlach nogmaals op het hart, voordat hij ons waardevolle gesprek afsloot met een mooie quote van Jezus: ‘Houd van je naaste als van jezelf. Als dat niet in balans is, loopt het scheef.’

Amen.

Door; Cheyenne van Walsum